Acne behandling


Det finns några olika behandlingar mot acne som kan hjälpa till att lindra och dessutom förhindra ärrbildning. För det första kan man använda kräm med Benzoylperoxid. Det kan även förebygga nya utbrott av acne. Dessa krämer kan ibland kombineras med antibiotika i tablettform. Kombinationen försvårar för bakterierna att bli resistenta mot antibiotikan. Ibland kan läkare skriva ut vitamin A, särskilt om man har böldacne (som liknar cystor).

Vad kan man göra för att förebygga acne? Man kan tvätta ansiktet varje dag gärna med ansiktsvatten specifikt för acne. Tvätta inte för ofta och inte för hårt. Två gånger om dagen räcker bra.

Undvik att peta dig själv i ansiktet. Fingrarna är väldigt smutsiga och feta och om man rör ansiktet mycket kan detta fett och smuts föras över till ansiktet.

Att svettas mycket kan leda till acne. Om du tränar mycket, glöm då inte att tvätta av ansiktet och kroppen så snart du kan efter du är klar. Det kan faktiskt hjälpa att tvätta håret oftare om du har fett hår. Håret kan lätt komma i kontakt med ansiktet. Om du har hår som hänger i ansiktet eller lugg kan det ibland hjälpa att ta bort håret från ansiktet så mycket som möjligt, t.ex. genom att göra en hästsvans. Även hårprodukter såsom gelé, mousse och spray kan faktiskt förvärra acne. Använd också oljefri make-up.

En annan ganska skonsam behandling mot acne är Silica gel. Det är ett naturmedel som innehåller kisel. Det hjälper inte alla men det kan definitivt vara värt att testa. Exempel på andra milda behandlingar är tea tree oil som är ett naturmedel som hjälper mot mycket och särskilt människor som lider av acne brukar testa det. Man kan också testa aloe vera som är ett mirakelmedel mot många hudåkommor. Det finns i många olika utföranden, allt ifrån gel till kräm och juice.