Fet hy och acne


Även om hyn är ren kan den vara fet och det kanske inte spelar någon roll om man använder ansiktsvatten dagligen. Acne är nära associerat med fet hy men hur hänger dessa två saker egentligen ihop? Det feta är egentligen talg och det produceras av överaktiva talgkörtlar som avger mer fett än de behöver. Detta är egentligen någonting naturligt för att mjukgöra huden men om det blir för mycket kan porerna täppas till vilket leder till acne och pormaskar.

Fet hy och acne kan vara ärftligt men det kan också bero på hormonförändringar t.ex. i tonåren, vid graviditet, när man kommer i klimakteriet eller någon annan hormonrubbning. Det kan också komma sig av p-piller, hudvårdsprodukter eller stress.

Huden på ryggen, axlarna, nacken och ansiktet är extra utsatta delar. Den så kallade T-zonen är värst i ansiktet, dvs. pannan, näsan och hakan. Det hjälper inte att hålla på och tvätta bort det feta från hyn eftersom mer talg kommer att produceras när huden torkas ut. Det räcker att rengöra två gånger om dagen och i stället kan man använda torrt papper för att torka av då och då.


Behandling mot acne och fet hy

Aloe vera kan ibland fungera mot fet hy genom att det absorberar talgen. Stryk på lite gel ett par gånger om dagen. På hälsokostaffären säljs ibland medel som drar ihop porerna men kontrollera om det finns några biverkningar. Ibland kan det hjälpa att tvätta ansiktet med kallt vatten. Ansiktsmasker kan ibland hjälpa mot både fet hy och acne men titta på förpackningen vilken sorts mask det är. Grön lera sägs fungera bra. Använd bara vattenbaserat smink, inte oljebaserat. Håll håret från ansiktet eftersom håret tenderar att göra hyn fetare. Undvik att röra vid ansiktet med händerna eftersom du annars överför både fett och smuts.

En del människor påstår att de får fetare hy och mer problem med acne av fet mat medan andra säger att det inte tycks spela någon roll. Tycker du att det verkar som om det spelar roll kan det vara en god idé att se över dieten, även om det har varit svårt att bevisa vetenskapligt att det skulle finnas ett samband. Faktiskt så kan träning hjälpa mot fet hy eftersom svett kan rena porerna.

När det gäller hudrengöring så brukar man rekommendera att man tvättar sig två gånger per dag. Det bör vara vattenbaserade och oljefria produkter eller tvål med ett balanserat pH-värde kanske följt av ett medel som drar ihop porerna.

Även om man har fet hy och acne så måste man ändå tillföra fukt. Krämer som innehåller A-vitamin kanske är de bästa.SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog