Acne och gravid


Att drabbas av acne under graviditeten är tämligen vanligt. Det beror ofta på att mängden androgener, dvs. manliga könshormon, ökar. Många får bättre hy när de är gravida men tyvärr får många också finnar, en del får det trots att de aldrig tidigare haft det. Efter graviditeten brukar allt återgå till det normala igen så det finns ingen anledning att stressa upp sig över att huden har blivit förändrad för alltid. Ibland går acnen över någonstans mellan 3:e och 6:e månaden.

Det som kan vara lite jobbigt med att vara gravid och få acne är att man inte har lika stor valmöjlighet vad gäller preparat för behandling. En del produkter påverkar fostret så man måste vara försiktig med vad man använder för något. Att rådgöra med läkare eller apotekspersonal är rekommenderat. Accutane är till exempel farligt att ta under graviditet. Även olika slags hormonpreparat ska man vara försiktig med. Isotretinoin kan vara skadligt, inte bara när man är gravid utan även när man ammar. Även tetracykliner kan vara farligt att ta under en graviditet. För det mesta är inte antibiotika att rekommendera i sådana här fall.

I stället kan man pröva att använda hudpreparat innehållande väteperoxid som är bakteriedödande och därför hjälper mot acne. En nyhet inom acnebehandling är faktiskt grönt te som är helt ofarligt när man är gravid. Tea tree oil är också en naturmetod som är väldigt mild. En del blir hjälpta av tandkräm och det skadar heller inte att dricka mycket vatten.

Produkter som innehåller AHA-syror eller salicylsyra brukar inte heller ha någon skadlig inverkan. Var dock försiktig med acnekrämer eftersom huden kan vara extra känslig när man är gravid.