Vuxenacne och hormonell obalans

Acne kan vara följden av en hormonell störning. Acne uppstår vid den tiden i livet då våra talgkörtlar mognar och det är därför barn vanligtvis inte har acne.

Ibland uppstår vuxenacne vid användning av vissa p-piller. Andra saker som sätta igång vuxenacne är t.ex. en graviditet eller klimakteriet.

Men självklart drabbas även män av hormonell obalans och vuxenacne. Det är då ofta nivåerna av testosteron som spökar. Problemen uppstår när ett talgöverskott bildats (detta styrs av testosteronet). Där samlas sedan bakterier och acne bildas.

Man kan begränsa sin acne genom att rengöra huden och äta hälsosamt. Ibland blir hormonobalansen störd av att man äter mat med mycket fett eller socker. även minskning av koffein kan hjälpa för en del. Har man rosacea-liknande acne kan man prova ett preparat som heter Procomb som renar huden och normaliserar hormonbalansen i kroppen.

Om man lider av acne bör man rengöra huden morgon och kväll med speciella ansiktsrengöringslösningar


Tvätta hela ansiktet - från hakan till hårfästet och se till att använda bomull eller något annat mjukt. Man bör inte använda medel som torkar ut huden eftersom även det kan orsaka andra typer av utslag.