Acne och hudbehandling


Några tips att tänka på för dig som får någon form av behandling mot acne eller antibiotika.

Se till att du förstår och följer anvisningarna för alla acneprodukter du använder. Om du använder en receptbelagd behandling mot acne, läs bipacksedeln som medföljer läkemedlet noggrant.

För att bli fri från acne är det viktigt att använda alla mediciner och krämer korrekt och i rätt ordning. När du är hos doktorn eller dermatologen, se till att anteckna ordning och när på dygnet du ska ta varje medicin samt vad den hjälper mot.

Kom ihåg att bara för att din acne lindras med hjälp av läkemedlet betyder inte nödvändigtvis att du har lyckats bota den. De flesta måste fortsätta att ta sin acnemedicin för att fortsätta undvika problemen. Acnebehandlingar bör främst vara till för att rensa huden och förhindra ärrbildning.


Receptfria läkemedel

Förutom att använda läkemedel som ordinerats av läkare finns det ett stort antal receptfria produkter på marknaden, t.ex. rengöringsmedel för huden och medel som rensar porerna.

När du rengör huden, kom ihåg att aldrig skrubba. överdriven hygien eller skrubbning av huden leder bara till att acnen förvärras. Använd istället en mjuk hudrengörare som t.ex. bomull, använd alltid ljummet vatten och mjuka rörelser när du rengör ansiktet. Om du tvättar ansiktet med händerna, se då till att först noggrant tvätta händerna.

Leta efter milda rengöringsmedel som säljs som acnelösningar. De får gärna innehålla naturliga ingredienser, t.ex. echinacea. även tea tree oil har kända antibiotiska egenskaper som kan lugna irriterad hud.

Fet hud brukar pekas ut som en av orsakerna till acne men många behandlingar torkar ut huden. En fuktgivande kräm kan du vara på sin plats och förhindra huden från att bli alltför torr. Köp en kräm som är oljefri och inte täpper igen porerna.

Många människor försöker att pilla bort finnarna men lider man av acne bör man undvika att röra ansiktet. Genom att försöka pilla bort finnarna med fingrarna riskerar du att skapa ärr som kanske aldrig försvinner. I stället krävs tålamod och tillit och arbete med mediciner och behandlingar till arbete. Det brukar ta mellan 6 till 8 veckor att bota acne med mediciner.

För män med acne kan rakning vara ett problem. Raka bara så ofta som du verkligen behöver. Köp också en fuktgivande shave gel.

För kvinnor gäller det att hitta rätt sminkprodukter. Du kanske måste undvika användningen av vissa produkter under behandlingsperioden. Var noga med att välja endast oljefri kosmetika och produkter som inte täpper igen porerna.