Medel mot acne


Vad gäller medel mot acne så kanske ett av de viktigaste kriterierna för att ett medel ska kännas bra är att det har få eller inga biverkningar. Det är inte ovanligt att vissa mediciner har biverkningar som är värre än själva acnen.

Det är viktigt att inte själva huden påverkas negativt av acne medel. Se till att använda make-up och andra hudprodukter för känslig hy om du lider av acne.

Att se resultat av acne medel kan ta lång tid, men å andra sidan, om en produkt säger sig hjälpa väldigt snabbt så är den antagligen för bra för att vara sann. Att bli av med finnar går inte över en natt.

Man måste naturligtvis följa alla råd som står på bipacksedlar eller ges av läkare för att vara säker på att man inte utsätter sig för någonting dåligt.

En av de allra vanligaste medlen mot acne är sådana som innehåller benzoylperoxid. Exempel på krämer som innehåller detta medel är Stioxyl och Basiron. Dessa verkar på det sättet att de går in i poren och börjar skala bort celler därifrån och på så sätt kan bakterier som orsakat acnen dödas. En annan sak dessa gör är att de öppnar upp poren så att syre kommer åt lättare. Detta tycker inte heller bakterierna om. Många upplever att dessa krämer hjälper men en del tycker å andra sidan inte att de gör varken från eller till. Dessutom kan man få biverkningar i form av torr, flagnande eller röd hy.

Om man går till en hudläkare kan denna skriva ut antibiotika innehållande tetracyklin. En del anser att man inte kan använda benzoylperoxid endast på själva finnarna. Bakterierna finns ju över hela ansiktet och inte bara där finnarna poppar upp. Acnen lever under huden och det kan ta veckor innan den faktiskt blir synlig. Därför ska man använda detta medel över hela ansiktet. Rådgör dock med en läkare om exakt vilka märken som lämpar sig för användning i hela ansiktet. Var också noga med att inte applicera krämerna alltför nära ögonen.

Det kan ta ett tag innan ansiktet vänjer sig vid krämen. Därför kan man vänja huden genom att första dagen bara låta den sitta kvar en timme. Senare kan man gå över till två timmar, tre osv. Annars finns risk att man utvecklar biverkningarna som nämndes ovan. Använd också fuktgivande medel i kombination. Huden i ansiktet behöver fukt och detta kan även hjälpa mot eventuella biverkningar.