Acne och p-piller


Om man är kvinna och lider av acne så kan man faktiskt prova vissa sorters p-piller för att se om det hjälper. För många kvinnor gör det underverk. Det finns till och med mediciner mot acne som bör kombineras med p-piller. Dock är denna behandling självklart inte att rekommendera för män eftersom det rör sig om kvinnliga hormoner.

Varför fungerar då ibland p-piller mot acne? Kvinnor och kanske ännu oftare tonårsflickor får ofta förvärrad acne precis innan de får mens. Men eftersom p-piller gör att man inte får mens utan mer en mensliknande blödning så jämnas hormonnivåerna ut och just detta gör att utbrotten som brukar ske före mens blir mindre allvarliga.

Hos unga flickor är det ofta hormonen östrogen, gulkroppshormon och testosteron som kan ställa till det eftersom nivåerna inte har stabiliserat sig ännu. Även om man inte har problem med acne från början kan man uppleva att hormonella preventivmedel ger vackrare hy. En stark medicin mot acne är Isotretinoin. Den brukar ofta kombineras med p-piller. Det är mycket viktigt att man inte är gravid när man tar denna medicin.

Biverkningarna för p-piller är: viktuppgång, illamående, mellanblödningar, minskad sexlust m.m. Som bekant drabbas kvinnor i sällsynta fall av blodpropp eller stroke.

Om du även tar antibiotika mot finnar kanske du bör fråga din läkare om effekten för p-pillren försämras av just den antibiotikan. Två sorters p-piller som säljs i Sverige och som brukar vara populära mot acne är Yasmin och Diane. Diane ska inte användas enbart för att förhindra graviditet utan det är någonting man tar just om man har svårbehandlad acne.