Olika acne problem


De flesta får acne problem i tonåren men det är inte helt ovanligt att man får det även som vuxen. Acne kan, enligt vissa teorier, vara ärftligt. Kvinnor tenderar att tycka acne är ett större problem än vad män vanligtvis tycker och speciellt om de får det i vuxen ålder. Huden har många talgkörtlar som hjälper till att fukta huden så att den kan fungera som ett skydd. Talgen ska sedan komma ut genom porerna. Men dessa porer kan täppas till och hormoner spelar antagligen en stor roll i detta. När porerna täpps till byggs mängden talg upp och man får pormaskar. När en massa bakterier kommer in i porerna så får man acne.

Det kan vara så många som 80% av befolkningen som är benägna att få acne problem. Men det är inte bara ett enda problem utan det finns såklart olika sorter. Det är nämligen inte bara de varfyllda finnarna som räknas som acne. Även bölder som uppstår på ryggen och i nacken är acne.

Alla acne problem börjar på samma sätt, nämligen genom att talg och bakterier täpper till porerna och startar en sorts inflammation.

Det finns två olika sorters huvudproblem som klassas som acne: Acne rosacea och acne vulgaris. Acne vulgaris är den vanligaste sorten. Till denna kategori hör även pormaskar. Man brukar då bara se en liten "plupp" med var. De bildas p.g.a. bakterier, för mycket talg och döda hudceller. Sedan finns de svarta pormaskarna som också består av talg, döda hudceller och bakterier. Skillnaden mellan de svarta och de vita pormaskarna är att de svarta färgas av syret medan de vita aldrig får syre.

Andra acne problem som räknas som acne vulgaris är små inflammerade blemmor och större infekterade blemmor med var i. Det är viktigt att inte klämma på finnar! Gör man det kan man få problem med ärr. Sedan finns även bölder som hör till samma kategori.

Acne rosacea återfinns oftast i pannan, på näsan och kinderna. Den här typen är vanligt hos vuxna och kanske vanligare hos kvinnor. Acne rosacea ser mer ut som utslag.