Acne på ryggen


Acne på ryggen, bröstet, i nacken och på axlarna är väldigt vanligt, även bland folk som för länge sedan blivit av med all acne i ansiktet. Acne på ryggen kan vara jobbigt, inte lika mycket av utseendemässiga skäl som acne i ansiktet, utan just för att det kan göra ont. Orsaken är densamma som vid acne i ansiktet. Men man ska för den sakens skull inte behandla de två typerna på samma sätt eftersom huden i ansiktet skiljer sig avsevärt från den på ryggen. Köp inte krämer eller tvålar där det specifikt står att de hjälper mot acne i ansiktet, de bör vara till speciellt för ryggen.

Kanske är acne på ryggen vanligare under vintermånaderna, troligen för att man klär sig varmare då. Svett kan korka igen porerna och alltför åtsittande kläder som gör att huden inte kan andas förvärrar den här typen av acne. En sak man kan pröva är att byta lakan i sängen ofta och att bära löst sittande kläder så att huden får ordentligt med luft. Även bomullskläder är att rekommendera eftersom de släpper igenom mer syre. Polyester å andra sidan har motsatt effekt. Ryggsäckar kan, om man använder dem väldigt ofta, främja acne på ryggen men även här får man fundera på om man verkligen vill sluta bära ryggsäck av denna anledning.

Ett bra tips om man har finnar på ryggen eller på övriga kroppen är att tvätta sig med tvål innehållande salicylsyra eller glykolsyra. Liknande produkter kan man hitta här

Att duscha varje kan hjälpa men fundera på om du verkligen vill torka ut huden i kampen mot acne. Se till att få bort så många döda hudceller som möjligt eftersom dessa kan främja acne på ryggen. Varje dusch torkar ut huden och tar bort det naturliga, skyddande fettet från kroppen. Däremot ska man givetvis duscha efter att man sportat eller blivit ovanligt svettig. Efteråt kan man smörja in sig med en fuktgivande kräm.

Även för acne på ryggen kan man, precis som för acne i ansiktet använda preparat med benzoylperoxid för att minska den. Biverkningarna, rodnad och flagnande hud, kan vara något mindre jobbiga när de uppstår på ryggen. Smörj på dessa krämer när huden är helt torr och händerna bör vara rena. Men tänk på att en del acnekrämer kan ge fläckar på textilier så var försiktig! Hälsokostpreparat som kan hjälpa är tea tre oil och kinesiska örter.