Antibiotika mot acne


Antibiotika mot acne kan vara aktuellt om man har testat massor av olika lokala behandlingar och ingenting har hjälpt, eller om man lider av böldacne och riskerar ärr. Antibiotika brukar hjälpa i nio fall av tio av dem som lider av acne. Det som händer är att antibiotikan angriper bakterierna som orsakar acnen. Det finns också en annan typ som hämmar hormonerna som orsakar inflammation och gör att svullnaden går ner. Detta gör att finnarna blir färre och mindre i storlek vilket gör att risken för ärrbildning minskar.

Det brukar ta ungefär sex veckor innan man börjar märka någon skillnad efter att man börjat ta antibiotika mot acne. Man måste följa läkarens instruktioner och inte sluta ta medicinen förrän denne rekommenderar det. När man ser resultat kan man ibland få rekommendationen att minska dosen. Ibland, i mer extrema fall, kan det ta så lång tid som sex månader innan man når bra resultat.

Var dock uppmärksam på biverkningarna. En del tjejer får svamp av denna typ av antibiotika vilken i allra värsta fall kan bli kronisk och då måste man kanske väga för- och nackdelar mot varandra. Andra biverkningar är illmående, magont och ledvärk. En del antibiotika kräver också att man inte dricker någon alkohol under tiden man tar dem och det är viktigt att man lyder detta råd. Man måste också vara försiktig så att man inte blir resistent mot antibiotikan. Om biverkningarna är många och obehagliga bör man kanske fundera på att testa någonting helt annat, såsom homeopati.

Det finns faktiskt också krämer mot acne som innehåller antibiotika. Dessa brukar innehålla något av följande ämnen: Clindamycin ,tetracycliner, erytromycin och metronidazol. Vad gäller antibiotika i tablettform är isotretinoin ett vanligt verksamt ämne, så även tetracycliner. Tyvärr är antibiotika inte ett bra alternativ för gravida kvinnor och många får acne just under graviditeten.