Olika läkemedel som fungerar mot acne


Ett läkemedel mot acne som funnits ganska länge men som kanske inte så många känner till är Retin-A. Det förbättrar inte bara acne utan gör huden friskare över huvud taget. T.ex. sägs det hjälpa mot rynkor, solskador, åldersfläckar och pormaskar. Detta läkemedel består av två ämnen nämligen retinoinsyra och tretinoin. Det är inga tabletter man tar utan det är en salva som man stryker på. Det finns flera olika typer och styrka på Retin-A för olika hudtyper. Retin-A fungerar så att huden på ytan görs tunn och samtidigt gör det så att cellerna ska kunna producera tjockare överhud och nya celler. Biverkningar som kan förekomma är flagning men det brukar gå över och är också en naturlig del av läkemedlets verkningsprocess.

Ett annat vanligt läkemedel som skrivs ut till dem med svår acne är Roaccutan eller Accutane som innehåller isotretinoin. Det minskar produktionen av talg i kroppen. Det brukar fungera mot själva acnen men tyvärr har det svåra biverkningar såsom dåliga levervärden, extremt torr hud och slemhinnor, försämrad tillväxt av skelettet, håravfall, försämrat mörkerseende, depression m.m.

Phytosphingosine är ett annat läkemedel. Det är ett sorts fett som finns i huden naturligt och kan häva inflammation.

För kvinnor finns ibland alternativet att ta p-piller med Drospirenon. Exempel på ett märke på p-piller som innehåller detta är Yasmin. Ett annat exempel på p-piller som hjälper mot acne är Diane (aktiv ingrediens Cyproteron och Etinylestradiol). De hjälper för många men ibland kan det ta flera månader innan man märker av någon effekt.

Spironolakton är ytterligare ett läkemedel mot acne. Det reducerar manligt könshormon vilket leder till mindre talgproduktion i ansiktet.

Slutligen finns även homeopatiska läkemedel mot acne. De flesta läkare förkastar homeopati eftersom dess effekter inte kunnat bevisas. Homeopatisk medicin fungerar så att man bekämpar åkomman med en substans som framkallar samma symptom men i mycket små och utspädda mängder. De är därför biverkningsfria. Är du intresserad av homeopatiska läkemedel finns speciella butiker för dessa produkter.