Laser mot acne


Laserbehandling mot acne har funnits ett tag nu och börjat ta över annan behandling av acne. Många upplever att antibiotika blir mer och mer ineffektivt ju mer man använder det. Vid laser mot acne håller läkaren en laserpenna precis ovanför acnen eller ärret och för ljuset fram och tillbaka. På så sätt ångas vävnaden och en ny yta bildas där huden kan växa på nytt.

Läkaren som utför behandlingen bör vara dermatolog eller plastikkirurg.

Om man är mörkhyad kan det vara rekommenderat att göra lite extra research. Eftersom ny hud ska bildas där lasern har gått fram kan det vara svårt att få exakt rätt hudton.

Efter behandlingen med laser bildas nytt collagen som är ett protein som bygger upp huden. För det mesta är denna typ av laserbehandling nästan helt utan smärta. Efteråt kan man dock få blåmärken och viss svullnad kan uppstå men det brukar försvinna efter några dagar.

Nackdelen med denna typ av laserbehandling mot acne är att den är väldigt dyr. Men kostnaden beror också på hur många och hur allvarliga ärren är samt hur utbredd acnen har varit. Man måste alltid fundera på om det är värt det eller om inte ärren ändå går att dölja med t.ex. make-up. Det vanligaste är kanske ändå att man behandlar ärr orsakade av acne med laser. 90% brukar se en klar förbättring och bli av med åtminstone hälften av ärrbildningen. Man brukar bli behandlad i tre månader och sedan göra ett uppehåll på sex månader för att sedan avsluta med en sista omgång med laserbehandlingar.

En sorts laserbehandling mot acne görs med blått ljus. Detta ljus förstör, tillsammans med ett svagare rött ljus, acnen. Det gör inte ont men man måste gå på behandlingar flera gånger.

Sedan finns även fotodynamisk laserbehandling. Det är behandling med ljusstrålar precis som de övriga som nämnts, men man använder även olika preparat lokalt. Dessa preparat förstärker effekten av lasern.

Lasern i sig ska inte orsaka några bestående ärr.