Svår acne och hur man behandlar


Det finns olika typer av svår acne och dessa kallas pyoderma faciale, acne fulminans, gram-negative folliculitus och acne conglobata.

Pyodrema faciale ser ut som knölar och varfyllda finnar. De kan ge svåra ärr men själva uppblossningen brukar bara vara ungefär ett år. Vuxna och medelålders kvinnor är mest drabbade.

Acne fulminans är en annan form av svår acne som främst drabbar unga män och kan komma med värk. Knölarna kan ge fula ärr.

Gram-negativ folliculitus är bakteriellt och bildar finnar och blåsor ibland efter omfattande behandling av acne vulgaris (som är den vanligaste sortens acne). Den drabbar båda könen.

Acne conglobata är den sista svåra typen av acne och drabbar mest män i övre tonåren och upptill 30 års ålder. Det kan bestå av finnar och svarta pormaskar på armarna, ryggen, bröstet, rumpan och låren. Tyvärr kan även denna typ av acne ge ärr.

Det är viktigt att gå till en hudläkare så fort som möjligt om man får någon av ovanstående typ av svår acne.

Roaccutan eller Accutane (innehåller Isotretinoin) kan ibland föreslås som medicin mot svår acne. Men då ska man tänka på att den har väldigt många allvarliga biverkningar såsom torr hud och torra slemhinnor, eventuellt depression, ledvärk, solöverkänslighet, dåliga levervärden m.m. Man måste ta blodprov regelbundet och ha nära kontakt med läkare medan man äter den. Roaccutan hjälper ofta mycket effektivt men frågan är alltid om det är värt biverkningarna. Den botar heller inte orsaken till acne så man måste vara beredd på att den kommer tillbaka när man slutar med medicinen (om den inte har hunnit läka ut under tiden förstås).

Man har också diskuterat huruvida laserbehandling kan användas mot svår acne. Det fungerar så att man bränner i hårsäcken. Sedan kommer även syre in och det bekämpar bakterierna i huden.

Andra behandlingar som kan föreslås mot svår acne är kräm som innehåller benzoylperoxid (t.ex. Basiron), lokal behandling med A-vitamin, antibiotika, p-piller som ska hjälpa mot acne eller kortisonsprutor. Alla dessa behandlingar kan ge biverkningar såsom torr hud och överkänslighet mot sol. Det är viktigt att rengöra huden på djupet för att få bort så mycket bakterier som möjligt.