Ta bort pormaskar


Pormaskar är släkt med acne och kan vara minst lika besvärande som vanliga finnar. Trots namnet har detta såklart ingenting med maskar att göra. Svarta pormaskar får sin färg av att poren är öppen. Luften gör sedan att ovansidan utsätts för oxidation vilket skapar en kemisk reaktion som gör området svart. Det är för den sakens skull inte smutsigt. De drabbar oftast personer med fet hy eller åtminstone fet t-zon (panna, näsa och haka) och det är också i detta område som pormaskarna brukar vara som flest.

Hur gör man då för att bli av med pormaskar? Man kan inte bara klämma ut det svarta och tro att allt är borta med det. Det som fick pormasken att bildas finns nämligen kvar under ytan. Man måste behandla den underliggande ytan för att komma tillrätta med problemet, annars kan fler pormaskar bildas eller så kan poren bli röd och irriterad eller utvecklas till en finne.

Det finns olika produkter på marknaden som tar bort pormaskar genom att rensa poren. Ett exempel är den sorts plåster som man fuktar och som sedan pormaskarna fastnar på när man drar bort dem. Dessa produkter är inte skadliga men kom ihåg att när du avlägsnat pormasken är en öppen por det som återstår. Den kan bli infekterad om man inte rengör den med antibakteriell tvål. Man bör vara noga med att ta bort döda hudceller från ansiktet. Precis som vid acne är de en stor bov. Det är såklart också viktigt att tvätta ansiktet med ansiktsvatten varje dag. Prova också en ansiktsmask eller en så kallad scrub mask. Även scrubkrämer bör kunna hjälpa till.

Var också försiktig så att du inte är för hårdhänt när du tar bort pormasken eftersom det kan skada huden runt omkring. För att göra hela processen lite lättare kan man ånga huden. Då öppnar sig porerna.

Eleven har en massa tips i olika steg för vad man kan göra för att bli av med pormaskar.