Vitamin B5 mot acne


Huden behöver en mängd vitaminer och mineraler för att kunna hålla sig frisk: A-, C-, E- och B-vitamin samt zink, krom och selen. Men i dagens hektiska liv där vi många gånger inte äter den kost vi var menade att äta uppstår ibland vitaminbrist. En av de vitaminer som hjälper som allra mest mot acne är B-vitamin och då särskilt vitamin B5 eller pantotensyra som det också kallas. Det hjälper till att öka kroppens förmåga att förbränna talg i stället för att häva talgproduktionen. Vitamin B5 kan minska porernas storlek och på så sätt rå på acne. Det förbränner koenzym A som är ett fettförbrännande protein. Fettsyredepåerna kan inte heller brytas ner ordentligt när man lider av acne men vitamin B5 reglerar alltså detta.

Här kan man köpa vitaminer, bl.a. B5.

Vitamin B5 är relativt säkert eftersom det inte har några speciella biverkningar, eventuellt kan man dock bli lös i magen. Den hittas naturligt i ägg, jäst, fullkorn, broccoli och rött kött. Ofta behöver man äta ganska många tabletter av vitamin B5. Det beror på att mycket av ämnet kommer att sköljas ur kroppen innan den kan ta upp det eftersom det är vattenlösligt. Eventuellt kan man köpa en sort som fördelar ämnet jämnare över dagen så att man kan ta färre tabletter. Man kan även ta det i pulverform.

Vitamin B5 jobbar invärtes och bearbetar problemet med acne innan det har uppstått. Många andra kurer försöker annars att bekämpa finnarna när de väl har bildats. Det håller dem dessutom borta så att det i fortsättningen fungerar förebyggande. Man kan börja med att ta maxdosen som anges, sedan kan man trappa ner lite ett tag efter att vitaminen börjar verka.

Det är olika för olika personer hur fort man kan se resultat men en del ser skillnad bara efter några dagar. Oftast brukar man dock märka något efter en månad. Det finns dock de som behövt vänta sex månader innan de märkt skillnad.

Det var Doktor Lit-Hung Leung som först publicerade en vetenskaplig studie som bevisade att vitamin B5 fungerade mot acne. I studien framkom att vid måttlig acne kunde man bli av med besvären helt efter åtta veckor. De flesta finnarna försvann och kom bara tillbaka någon enstaka gång ibland.

Eventuellt kan man få brist på andra B-vitaminer eftersom balansen kan störas något om man tar mycket vitamin B5.