Vuxenacne

Det är inte bara tonåringar som har problem med acne. Men Vuxenacne är också vanligt förekommande, särskilt bland personer i åldern 20-50.

En av de faktorer som kan orsaka uppkomsten av acne förändringen av testosteronnivån hos ungdomar. Testosteron är det manliga könshormonet som produceras av kroppen. Det påverkar och reglerar talgproduktionen i porerna i huden.

Vuxenacne kännetecknas av rodnad hud på näsan och kinderna, varfyllda blåsor och små röda knölar.

Förutom hormonell obalans, sömnbrist och alkoholkonsumtion kan eventuellt även rökning förvärra vuxenacne. Vuxenacne kan också visa sig på nacke, bröst, rygg, armar och ben. Vuxenacne är mer seglivad än den typ av acne som tonåringar får. även ärrbildning förvärras vid vuxenacne på grund av att huden förlorar sin förmåga att reparera sig själv ju äldre vi blir.

I svåra fall bör man kontakta en dermatolog. Dermatologen brukar skriva ut antibiotika men det finns också olika vitaminpreparat som man kan pröva. Det verkar som om fler kvinnor drabbas av vuxnaacne än män. Vid graviditet ökar risken att drabbas eller få förvärrad vuxenacne och då kan det även vara svårt att medicinera.

Bodystore finns en del medel mot acne.